Kaszotto z pieczarkami, papryką i szpinakiem w duecie z piersią z kurczaka, przekładaną suszonymi pomidorami i serem feta z zielonym dodatkiem w postaci sałaty, rukoli i kiełków z brokuła, polanych olejem lnianym 💚💚💚

  1. Kaszotto i podsmażane warzywa
    🥗kaszę pęczak podlewać bulionem i ugotować
    🥗 na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę, następnie dodać: pokrojone pieczarki, paprykę i szpinak
    🥗przyprawić solą i pieprzem ziołowymi wszystko wymieszać
    🥗 jak kasza będzie gotowa, wrzucić ją na patelnie do pozostałych składników
    2) Pierś z kurczaka
    🐔 pierś z kurczaka naciąć w poprzek
    🐔 przyprawić: solą, pieprzem ziołowym, carry, majerankiem
    🐔 w nacięcia włożyć na przemian suszonego pomidora i plasterek sera feta
    🐔włożyć do garnka na tłuszczyku, a następnie podlać wodą i przykryć, żeby się poddusiło (przydatny, ale nie niezbędny, jest tutaj wolnowar)
    🐔 w końcowej fazie, tuż przed wyjęciem, można położyć plasterek żółtego sera i ponownie przykryć, aż ser się roztopi
    3) Zielony dodatek
    🥬 liść sałaty i roszponkę polać olejem lnianym i ciut oleju sezamowego do smaku, na wierzch włożyć kiełki brokuła

    Wszystko wyłożyć na jeden talerz, można polać jeszcze sosem czosnkowym 😉🤩 – i delektować się smakiem 😋😍
    Bonapetit 💚🥗🐔🥬